Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?


Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olmakta problem yaşayan bireylerin başvurdukları tıbbi tedavi biçimidir. Üremeye yardımcı olan tüp bebek tedavisi, kısırlık, ileri yaş, kadınlarda enfeksiyon ve tüplerdeki tıkanıklık, erkeklerde ise sperm sayısının azlığı ve kalitesinin düşüklüğü nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftlere çocuk sahibi olabilme imkanı sunar.

Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin bir laboratuvar ortamında bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilir. Kadının yumurtasının laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır ve daha sonra bu döllenmiş yumurta anne rahmine yerleştirilir. Bu işlem bir nevi yapay döllenme tekniği olarak düşünülebilir ancak yalnızca döllenmeden sonra embriyo adı verilen ilk gelişim aşaması laboratuvar ortamında gerçekleşir. Sonrasındaki süreç normal bir gebelik sürecinden farksızdır.

Tüp Bebek Tedavi Süreci Nasıldır?

Tüp bebek tedavisi iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan biri, klasik tüp bebek tedavisi denilen, yani spermlerin laboratuvar ortamında direkt olarak yumurtaların yanına bırakılması ve kendi kendilerinin döllenme işlemini gerçekleştirmesiyle yapılandır. Diğeri ise; mikroenjeksiyon yöntemidir. Bu yöntemde mikroskop yardımıyla sperm, direkt yumurtanın içine enjekte edilir. Hangi yöntemin kullanılacağı tamamen çiftin kararına göre belirlenmektedir.

Kadının her ayki yumurtlama sürecinde yumurta sayısı az ise; tüp bebek tedavisinde bu sayıyı arttırmak için dışarıdan hormon takviyesi yapılır. Bu süreçten sonra yumurtaların gelişimi düzenli olarak takip edilmektedir. Gelişimini doğru tamamlayan ve döllenmeye hazır olan yumurtaların, laboratuvar ortamında erkekten alınan sperm ile döllenmeleri sağlanır. Yumurtaların toplanması genel veya lokal anestezi yöntemleriyle yapılabilmektedir. Döllenen yumurtalar belli bir süre laboratuvar ortamında ısı kontrollü kültür ortamında gelişmeye bırakılır ve en uygun görülen yumurta bu aşamadan sonra anne rahmine yerleştirilir.

Kimler Tüp Bebek Tedavi Yöntemini Kullanabilir?

Yaşı 35’in altında olmasına rağmen doğal yollarla, korunmasız düzenli ilişkiye girdikleri halde çocuk sahibi olamayan her çift tüp bebek tedavi yöntemine başvurabilir.

Tüp Bebek Kaç Kez Denenir ve Başarı Oranı Nedir?

Tavsiye edilen deneme süresi 3’tür. Tüp bebek tedavisinin başarısı annenin yaşına, yumurtaların ve erkeğin sperm kalitesine bağlı olarak birçok faktöre göre belli olur. 30 yaş altı kadınlarda tüp bebek başarı oranı yüzde 60’a kadar çıkmaktadır.

https://www.medibeautyklinik.com/tup-bebek-tedavisi/

Tüp Bebek Tedavisi - Sıkça Sorulan Sorular

Tüp bebek tedavisi iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan biri, klasik tüp bebek tedavisi denilen, yani spermlerin laboratuvar ortamında direkt olarak yumurtaların yanına bırakılması ve kendi kendilerinin döllenme işlemini gerçekleştirmesiyle yapılır. Diğeri ise; mikroenjeksiyon yöntemidir. Bu yöntemde mikroskop yardımıyla sperm, direkt yumurtanın içine enjekte edilir. Hangi yöntemin kullanılacağı tamamen çiftin kararına göre belirlenir. 

Yaşı 35’in altında olmasına rağmen doğal yollarla, korunmasız düzenli ilişkiye girdikleri halde çocuk sahibi olamayan her çift tüp bebek tedavi yöntemine başvurabilir.

Kadının her ayki yumurtlama sürecinde yumurta sayısı az ise; tüp bebek tedavisinde bu sayıyı arttırmak için dışarıdan hormon takviyesi yapılır. Bu süreçten sonra yumurtaların gelişimi düzenli olarak takip edilmektedir. Gelişimini doğru tamamlayan ve döllenmeye hazır olan yumurtaların, laboratuvar ortamında erkekten alınan sperm ile döllenmeleri sağlanır.