Burun, yüzümüzün tam ortasında bulunan ve genel itibari ile tüm yüz hattımızı ön plana çıkartarak güzellik algısında önemli bir yere sahip olan ve estetik açıdan iyi görünmesi herkes tarafından öncelikli olan bir organdır. Bu nedenle en çok estetiğe ihtiyaç duyulan organlar arasında yer alır ve her yıl estetik veya sağlık nedeniyle birçok kişi burun estetiğine başvurur.
Rinoplasti veya nazoplasti
olarak da bilinen burun estetiği,
burun şeklini değiştirmek için en sık kullanılan cerrahi operasyonlardan
biridir. İster doğuştan olan görünümü değiştirmek için, ister de sonradan
oluşabilen herhangi bir yaralanma veya hasar sonucu burunda oluşabilecek
hasarların tedavisi için, burun estetiği
(rinoplasti) tedavisi kullanılmaktadır. Burun estetiğini “yeniden
şekillendirme” olarak ifade etmek doğru olur. Kişinin dış görünüşünün
düzeltilmesine ek olarak, günlük hayatta yaşanan solunum problemlerinin
tedavisinde de burun estetiği
yöntemi tercih edilmektedir. Her iki durumda da, yapılacak olan estetiğin,
kişinin yüz hatlarına uygun bir biçimde yapılması çok önemlidir. Yanlış burun
estetikleri, sonrasında hem sağlık hem de estetik anlamda farklı problemler
meydana getirebilir, bu da istenmeyen sonuçlar doğurur. Bu nedenle doğru tedavi
yöntemini ve doğru doktoru seçtiğinizden emin olmalısınız.
Burun estetiğinde genellikle
yaş alt sınırı 18’dir. 18 yaşını doldurmuş ve burundaki kemer görünümünde bir
problem yaşayan varsa, burun düşüklüğü, burun – alın arasındaki ya da burun –
dudak arasındaki açının düzeltilmesi isteniyorsa, burun genişliği, burun
kırılmaları gibi deformasyonlar bulunuyorsa, burun büyütülmesi, burun
küçültülmesi veya burundaki asimetrinin düzeltilmesi isteniyorsa ve burunda
herhangi bir deviasyon varsa, burun estetiğine yani rinoplastiye
ihtiyaç duyulabilir.
Burun Estetiği (Rinoplasti) Nasıl Yapılır? Rinoplasti Teknikleri Nelerdir?
Rinoplasti, günümüz şartlarında yapılabilen pratik bir cerrahi müdahaledir. Hastaya genel anestezi uygulanır ve ameliyatın süresi 2 ile 4 saat arasında değişiklik göstermektedir. Burun estetiği ameliyatı sırasında kullanılacak olan teknikler, hastanın ihtiyacına göre ve talebine göre değişiklik göstermektedir. Plastik cerrahi alanı altında gerçekleştirilen rinoplasti, genellikle burun ve dudak arasındaki mesafeyi düzeltmek ve sağlıklı nefes alıp vermeyi sağlamak için uygulanmaktadır. Ameliyat öncesinde, deneme amaçlı hastanın yüz hatlarına uyabilecek tarzda bir burun çizilir ve model olarak hastaya sunulur. Böylece ameliyat sonrasında herhangi bir sürpriz veya istenmeyen bir sonuç ile karşılaşması önlenir. Rinoplasti işlemleri açık ve kapalı rinoplasti olmak üzere ikiye ayrılır. Açık rinoplasti işleminde, burnun alt kısmından yani burun deliklerinin olduğu kısmında küçük kesikler açılır ve bu şekilde müdahale edilir. Kapalı rinoplasti de ise direkt olarak kıkırdak ve kemiklere müdahale edilir. Bu bölgelerdeki boşlukları doldurmak için ise silikon malzemeler kullanılır.
Genellikle çoğu ameliyatta kapalı rinoplasti tekniği kullanılır. Burnun iç kısmında düzeltilmesi gereken alanlar için kapalı rinoplasti faydalı olmaktadır. Burun eti küçültme, burundaki eğriliği düzeltme, burundaki kemik eğriliğini düzeltme, varsa burun üzerindeki çıkıntıları törpüleme gibi işlemlerin tamamı kapalı rinoplasti işlemiyle rahatlıkla gerçekleştirilmektedir. Ancak; burnun daha yüzeysel ve dış kısmında yapılacak olan düzeltmeler için, açık rinoplasti tedavisi uygundur. Operasyonu gerçekleştirecek olan uzman doktorun hastayı muayenesinden sonra, hasta ile birlikte en uygun tedavi yöntemine karar verilir.
Genellikle çoğu ameliyatta kapalı rinoplasti tekniği kullanılır. Burnun iç kısmında düzeltilmesi gereken alanlar için kapalı rinoplasti faydalı olmaktadır. Burun eti küçültme, burundaki eğriliği düzeltme, burundaki kemik eğriliğini düzeltme, varsa burun üzerindeki çıkıntıları törpüleme gibi işlemlerin tamamı kapalı rinoplasti işlemiyle rahatlıkla gerçekleştirilmektedir. Ancak; burnun daha yüzeysel ve dış kısmında yapılacak olan düzeltmeler için, açık rinoplasti tedavisi uygundur. Operasyonu gerçekleştirecek olan uzman doktorun hastayı muayenesinden sonra, hasta ile birlikte en uygun tedavi yöntemine karar verilir.
Bir diğer burun estetiği tekniği ise; ameliyatsız burun estetiğidir. Bu yöntem genellikle burunda aşırı bir şekil bozukluğu olmadığında, küçük müdahalelerle toparlanabilecek durumda olan burunlarda tercih edilmektedir. Bu yöntem ile çeşitli dolgu malzemeleri kullanılır ve burun kemiğine dermal dolgu uygulanır. Özellikle, doğuştan düşük olan burunların düzeltilmesinde oldukça başarılı bir yöntem olan ameliyatsız burun estetiği, aynı zamanda burunda kontür problemi, burunda kırışık görünümler ve burun basıklığı gibi şikayetler için de tercih edilmektedir. Basit bir yöntem olup, buruna istenilen derecede yeni bir görünüm kazandırmak mümkündür.
Burun Deviasyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Burun Deviasyonu İçin Tercih Edilen Ameliyat Türleri
Burun deviasyonu, bir diğer adıyla burun eğriliği olarak bilinmektedir. En çok estetik müdahaleye ihtiyaç duyulan problemlerden biridir. Burnun içinde yer alan burun orta duvarının kayması sonucu oluşur. Genelde dünya üzerindeki kişilerin %80’inde burun deviasyonu sorunu vardır ve bu durum tamamen doğuştandır. Ayrıca burun deviasyonu, sağlıklı solunum yapılmasını da engeller. Bu nedenle estetik görünümden çok, sağlık açısından uygulanması gereken bir tedavidir. Burun deviasyonuna sahip kişiler genellikle gece uyurken ağızdan nefes alırlar ve burun yolu ile rahat nefes alamadıkları için sıkça baş ağrısı yaşarlar. Burun deviasyonu için yapılan ameliyat sonrasında, burunda tıkanıklığa sebep olan kemikler düzeltilir ve varsa burunda yer alan etler tedavi edilir. Buradaki amaç çoğunlukla solunumu kolaylaştırmak olduğu için burnun dış görünümünde çok fazla bir değişiklik yaşanmaz, yani burun deviasyonu tedavilerinde genellikle estetik anlamda bir kaygı güdülmemekte, sağlık sorunu düzeltilmektedir.
Burun deviasyonuna sebep olan bir başka estetik problemi ise; kemerli burundur. Bu da dünya genelinde en çok rastlanan ve kişiye rahatsızlık veren sorunlardan biridir. Kemerli burun hem burun ucunda yamukluk ve sarkmaya hem de burnun yanlara sarkmasına neden olur. Bu da estetiksel açıdan hoş bir görüntü oluşturmaz. Kemerli burun estetiği için de hem açık hem kapalı ameliyat yöntemleri tercih edilebilir. Kapalı ameliyat yönteminde, kemerli buruna bazı enejksiyon maddeleri ile dolgu yapılır. Ancak; bu dolgular kalıcı bir çözüm oluşturulmaz. Belli bir süre sonra dolgular erir bu nedenle kapalı ameliyat yöntemi, kemerli burun için çok fazla tavsiye edilen bir yöntem değildir. Açık ameliyat yönteminde ise; kemerli burunda fazlalık olarak görülen kemik ve / veya kıkırdak doku törpülenir ve kemerli görünüme sebep olan fazlalık yapan kısım yok edilir. Bu kalıcı bir yöntemdir ve estetiksel anlamda oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Kemerli burun ameliyatı sonrasındaki süreç, normal rinoplasti burun estetik ameliyatları ile aynıdır. Doktorunuzun tavsiye edeceği tedavi yöntemleri haricinde herhangi bir işlem yapılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Tip Plasti Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Tip Plasti Ameliyatı Süreçleri Nasıl İlerler ve Tip Plasti (Burun Ucu Estetiği) Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tip plasti, bir diğer adıyla burun ucu estetiğidir. Tip plasti, tamamen doğuştan genetik olarak meydana gelen burcun ucu problemlerinde kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Burun ucu düşüklüğü en çok estetik ameliyatına ihtiyaç duyulan problemler arasındadır. Tip Plasti için hastanın ihtiyacına göre farklı teknikler kullanılabilmektedir. Burun ucu estetiğinde, burunda bulunan kemiklere herhangi bir müdahalede bulunulmaz, bu nedenle normal burun estetiği ameliyatına göre tedavi süreci daha rahat ve hızlıdır. Ameliyat sırasında genellikle lokal anestezi kullanılır. Burun ucu estetik ameliyatının süresi, diğer ameliyatlarda olduğu gibi kişiden kişiye değişmektedir. Tip Plasti ameliyat süresi, hastalara bağlı olarak 20 ile 45 dakika arasında değişmektedir. Tip Plasti ameliyatı sonrasında ise; herhangi bir ağrı hissedilmez. Ancak; belli bir süre ağır ve yoğun sporlardan kaçınmak gerekir. Ek olarak, kalın çerçeveli gözlük kullanılmaması önerilmektedir. İyileşme döneminde, yüzme gibi faaliyetlerin ertelenmesi de gerekmektedir. Burnunuzla ilgili anatomik bir sorununuz yoksa ve burnunuzun ucundan memnun değilseniz, tip plastisi sizin için en uygun ameliyat olabilir. Hangi rinoplasti ameliyatının sizin için uygun olacağına karar vermek için alanında deneyimli ve yetenekli bir cerraha danışmalısınız.
Burun Estetik Türlerine Göre 2020 Fiyatları
Burun estetiği fiyatları, ameliyatın çeşidine, uygulanacak işleme ve kişinin ihtiyaçlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Bu doğrultuda fiyatlar artabilir veya azabilir. 2020 yılı burun estetik ameliyat türleri ve fiyatları için doktorunuzla iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Ancak genel ortalamanın 1.000 TL ile 15.000 TL arasında değişkenlik gösterdiği söylenebilir. İhtiyacınıza yönelik burun estetiği türünü belirlemek, tedavi sürecini, operasyon sonrasını ve fiyatlarını öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.